Γευστικοί Πειρασμοί

11/05/2016 11:46  -  1 προβολές σελίδας

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι του νησιού στήριξαν τη διατροφή τους στα τοπικά προϊόντα, χόρτα, όσπρια, κρέας, ψάρια, μέλι (το ντόπιο άριστης ποιότητας βραβευμένο), τυρί και κρασί και πολύ συχνά μάλιστα σε ευφάνταστους συνδυασμούς από τους οποίους προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεύσεις.

H κρητική παραδοσιακή κουζίνα, λιτή και ευρηματική, στηρίζεται στην απίστευτη ποικιλία των κρητικών ενδημικών προϊόντων.

Σ' ένα κρητικό σπιτικό μπορείτε να δείτε το ψάρι μαγειρεμένο με μπάμιες, το αρνί με μαρούλι, ραδίκια, μάραθο ή άλλα χόρτα του νησιού.

Εκείνο που δε λείπει ποτέ από το κρητικό τραπέζι είναι το ελαιόλαδο (στην περιοχή μας παράγεται το βραβευμένο με διεθνή βραβεία παρθένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Κριτσάς), το ντόπιο κρασί και το σταρένιο ή κριθαρένιο παξιμάδι, ο ντάκος. Tα γαλακτοκομικά προϊόντα στην κρητική διατροφή κατέχουν σημαντικότερη θέση και από το κρέας.

Τα βότανα με τις λεπτές και γεμάτες άρωμα μυρωδιές δίνουν την δική τους «υπογραφή» στη γευστική αρμονία της κρητικής κουζίνας. 

Τα τελευταία χρόνια, που το ενδιαφέρον της επιστήμης άρχισε να στρέφεται στη διατροφή και να αναζητά τη σχέση της με την υγεία, άρχισε να γίνεται αποδεκτό και επισήμως αυτό που ήταν γνωστό εμπειρικά. «Η Κρητική Δίαιτα σώζει ζωές και κάνει ανθρώπους υγιείς που απολαμβάνουν τη ζωή πολλά χρόνια». 

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου προσπαθεί να αναδείξει αυτή τη διατροφή ως αξία και ως πολύτιμη διδαχή για τις επόμενες γενιές.Κρητική Διατροφή
Η Κρήτη, το νησί μας, είναι ένας τόπος ευνοημένος από το Θεό και τη φύση
. Χιλιάδες φυτά και βότανα, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά, χιλιάδες άνθη και δέντρα κοσμούν το φυσικό περιβάλλον, ένα περιβάλλον γεμάτο φως, καθώς ο ήλιος λάμπει ολοκάθαρος τις περισσότερες από τις ημέρες του χρόνου. Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι του νησιού στήριξαν τη διατροφή τους στα τοπικά προϊόντα, χόρτα και όσπρια, κρέας και ψάρια, μέλι, τυρί και κρασί. Και όλα αυτά σε χιλιάδες απίθανους συνδυασμούς που συνθέτουν αγαπημένες γεύσεις. 
Ο Κρητικός ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή ζώντας αρμονικά με τη φύση, όπως την απολάμβαναν οι αρχαίοι θεοί που, σύμφωνα με την μυθολογία μας, οι πιο σπουδαίοι από αυτούς γεννήθηκαν στο νησί. Ακόμα και ο ίδιος ο Δίας γεννήθηκε στην Κρήτη και εδώ δοκίμασε το γάλα της ντόπιας αίγας, το υπέροχο ξανθό μέλι μας, το κρασί του νησιού... 
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες γνωρίζαμε πώς η κουζίνα μας έχει τη μοναδική γεύση της φρεσκάδας και της γνησιότητας, απολαμβάναμε τις παραδοσιακές γεύσεις και νιώθαμε το άρωμα των βοτάνων σαν ξεχωριστή εύνοια των αρχαίων θεών μας. Μετά το 1960, τότε που το ενδιαφέρον της επιστήμης άρχισε να στρέφεται στη διατροφή και να αναζητείται η σχέση της με πολλά νοσήματα, αρχίσαμε να πληροφορούμαστε και επισήμως αυτό που μάλλον γνωρίζαμε εμπειρικά: 

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ, ΚΑΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ! 
LassithiNet