Μνημεία - Αξιοθέατα

11/05/2016 11:44  -  1 προβολές σελίδας

ΛΑΤΩ 

Από τις πιο γνωστές και καλύτερα διατηρημένες αρχαίες ελληνικές πόλεις της Κρήτης. Κτίστηκε από τους Δωριείς τον 7ου αιώνα π.Χ. Ήκμασε από τον 4ο ως τον 2ο αιώνα π.Χ., και ήταν από τις πλέον ισχυρές πόλεις της Κρήτης. Απέχει 3 χλμ. από την Κριτσά και είναι κτισμένη σ' ένα οχυρό διάσελο με μοναδική θέα του κόλπου του Μιραμπέλο. Έλαβε το όνομά της από την θεά Λητώ (δωρ. Λατώ) μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Είχε δικό της κράτος, νόμισμα, δικό της ημερολόγιο, και επίνειό της ήταν η Καμάρα, ο σημερινός Άγιος Νικόλαος. Θεωρείται η γενέτειρα του Νέαρχου, του μεγάλου ναυάρχου και εξερευνητή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ 

Το πιο γνωστό νησί της Κρήτης, βράχος και φρούριο στη B.Δ. είσοδο της λιμνοθάλασσας της Ελούντας. Το κάστρο κτίστηκε κατά τη Βενετοκρατία με τη χρησιμοποίηση του οικοδομικού υλικού προϋπάρχοντος αρχαίου φρουρίου. Θεμελιώθηκε το 1579.

Από το 1669 ως το 1715 υπήρξε καταφύγιο Βενετών, Xαΐνηδων και παρανόμων. Στη συνέχεια κατοικήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από Μουσουλμάνους μέχρι και το 1903 που έφυγαν και οι τελευταίοι κάτοικοί του, όταν μετατράπηκε σε λεπροκομείο με απόφαση της Κρητικής πολιτείας.

Το 1957 σταμάτησε η λειτουργία του και από τότε παραμένει ακατοίκητο. Τα δημόσια κτήρια, οι κατοικίες και τα τείχη που αναστηλώνονται, ανασυνθέτουν την ιστορία του νησιού και μεταδίδουν την ένταση των περιπετειών του. Οι επισκέπτες βιώνουν την ιστορία του και απολαμβάνουν την εκπληκτική ομορφιά του φρουρίου, του νησιού και ολόκληρου του τοπίου.


ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ 

Το πιο διάσημο Βυζαντινό μνημείο της Κρήτης (13ος-14ος αι.)βρίσκεται στο "Λογάρι", 1 χλμ. ανατολικά της Kριτσάς. H τρίκλιτη Βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Αντώνιο και την Αγία Άννα. Ο χώρος της εκκλησίας είναι κοσμήθηκε με τοιχογραφίες πριν από τα μέσα του 13ουαιώνα με τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης και ιδιαίτερου θεματολογικού ενδιαφέροντος.


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Στα βόρεια της πόλης, στην κορυφή μικρής χερσονήσου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χαρακτηριστικό δείγμα πρωτοβυζαντινής αρχιτεκτονικής, από την οποία πήρε το όνομά της η πόλη του Αγίου Νικολάου. 

Χτίστηκε τον 7ο - 9ο αιώνα κατά την περίοδο της εικονομαχίας. Στο ναό σώζονται σποραδικά λείψανα από τις αρχικές τοιχογραφίες με ανεικονικά θέματα, ενώ σε άλλα σημεία σώζονται τοιχογραφίες από νεώτερα στρώματα ζωγραφικής των αρχών του 14ου αιώνα. 


ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΡΕΦΟΤΡΟΦΟΣ 

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Το αρχικό του κτίσμα είναι του 12ου αιώνα. Στο εσωτερικό έχει αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο του 13ου και 14ου αιώνα. Στην είσοδο υπάρχεικατασκευή ταφικού μνημείου που σύμφωνα με εγχάρακτη επιγραφή, με χρονολογία 1602 ανήκε στον Castellano de Mirabello. 


ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 

Βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Kριτσά, στο δρόμο προς τον Κρούστα. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στο 1211. Αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο σημαντικό μνημείο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 16ου και 17ου αιώνα, με τα τρία παράλληλα κλίτη και ένα δυτικό εγκάρσιο, που κατασκευάσθηκαν διαδοχικά μέχρι και το 18ο αιώνα.