Διήμερο φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ

διεξαγωγή
Ημερ/νίες 20/04/2019 - 21/04/2019
Τοποθεσία Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, Άγιος Νικόλαος
19/04/2019 15:36  -  1 προβολές σελίδας


αφίσα


Διήμερο φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου συμμετέχει στην δράση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Α.) με θέμα «Η Αρχαιολογία στην Οθόνη», στα πλαίσια της Εβδομάδας δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (15-21 Απριλίου 2019), διοργανώνοντας διήμερο φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου στις 20 – 21 Απριλίου 2019.

Πιο αναλυτικά, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «Αγών» θα προβληθεί μία αντιπροσωπευτική σειρά από μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, εθνολογικού και ιστορικού περιεχομένου σχετικές με το έργο και την εικόνα του αρχαιολόγου στην κοινωνία.


Ώρες προβολής (Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου):

Σάββατο 20 Απριλίου 2019, ώρα 11:00 – 14:00. 
Κυριακή 21 Απριλίου 2019, ώρα 11:00 – 14:00.


Για όλες τις ηλικίες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με την ευγενική υποστήριξη του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου (Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.).

Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό: 28410 22462 – 28361- 90511 (εσωτ. 105)
Υπεύθυνος: κ. Νίκος Πανουτσόπουλος (κιν. 6937098859).ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

1. «Αρκαδία χαίρε», σκηνοθεσία Φίλιππος Κουτσαφτής, Ελλάδα 90΄.
Φυλακίζοντας στιγμές στην απέραντη γραμμή του χρόνου, αποτυπώνοντας αποσπασματικές εικόνες μίας ένθεης φύσης, συνυφαίνοντας μύθους αλλοτινούς και ιστορικές μαρτυρίες, σταχυολογώντας θραύσματα και ψιθύρους, το κινηματογραφικό βλέμμα επιχειρεί να καταγράψει την ταυτότητα ενός τόπου που συναντά και συναντιέται με τα μεγαλειώδη ερωτήματα της ζωής. 
Ο ναός της Αλέας Αθηνάς, το τέμενος του Gregory Markopoulos, το αλώνισμα, η περικαλλής Μουχλιώτισσα, ο βυσσινόκηπος, ο νεομάρτυρας Δημήτριος δεν αποτελούν παρά ψηφίδες και θραύσματα αυτού του τόπου, της Τεγέας, που διηγούνται του βίου το πέλαγος. «Αρκαδία χαίρε»: Μία περιπλάνηση σε έναν τόπο που ακόμα και σήμερα τον ακολουθεί ο μύθος μίας αινιγματικής επιγραφής. Et in Arcadia ego. Μία συλλογή θραυσμάτων. Ένας χαιρετισμός, σύντομος και αμφίθυμος, όπως το πέρασμα του δρομέα που διανύει τα μεσάνυχτα τον κάμπο της Τεγέας…

2. «Η Αρχαιολόγος», σκηνοθεσία Κίμων Τσακίρης, Ελλάδα 90΄. 
Η Γεωργία Καραμήτρου, αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δίνει την τελευταία μάχη της καριέρας της. Έχει μερικούς μήνες μπροστά της για να σώσει ό,τι μπορεί από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που θα χαθεί για πάντα στο βυθό μίας τεχνητής λίμνης. Στην προσπάθειά της αυτή, καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά από εμπόδια, να σταθεί δυνατή και να αναδείξει στο τέλος το νόημα της «προσωπικής ευθύνης» και την σημασία να την αναλαμβάνεις.

3. «Φύλακες του χρόνου», σκηνοθεσία Μαργαρίτα Μαντά, Ελλάδα 62΄.
Επτά φύλακες αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Απλοί άνθρωποι του μόχθου και της γης, που δούλεψαν και έζησαν δίπλα σε σημαντικούς αρχαιολόγους, μαθαίνοντας από τις γνώσεις και το πάθος τους να τιμούν την έννοια της πολιτιστικής συνέχειας, πέρα από σύνορα και ταυτότητες. Ένα οδοιπορικό στους αρχαιολογικούς χώρους μέσα από τις δικές τους μνήμες και μαρτυρίες, πέρα από τα πλαίσια της καθαρά επιστημονικής τεκμηρίωσης. Μία απόπειρα καταγραφής της δικής τους ματιάς πάνω στην Ιστορία που διατρέχει το Χρόνο για να γίνει βίωμα και παραμύθι που περνάει από γενιά σε γενιά.

4. «Οι Παραθεριστές της Ιστορίας», σκηνοθεσία Γ. Διδυμιώτης, Ελλάδα, 50΄ (1ο βραβείο Φεστιβάλ Χαλκίδας).
Με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο, η ταινία μας καλεί σε ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, υπαρξιακής αναζήτησης, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και – εν τέλει – ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο…

5. «Ο Λέων των Κυθήρων», σκηνοθεσία Γ. Διδυμιώτης, Ελλάδα 10΄ (Βραβείο Κοινού στον διεθνή διαγωνισμό “Museums in Short 2018”). 
Η ταινία αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του, από τη μέρα που λαξεύθηκε μέχρι την «απαγωγή» του από δυνάμεις των Ναζί, την «ομηρία του» στο Βερολίνο και, τέλος, την επιστροφή του αρχικά στην Αθήνα και μετά στην πατρίδα του.

6. «Όταν ο Homo Sapiens έφτιαχνε τις ταινίες του», σκηνοθεσία Pascal Cuissot, Marc Azéma, Γαλλία 52΄. 
Η ταινία μας οδηγεί χιλιάδες χρόνια πίσω, στην παλαιολιθική τέχνη, σε αναζήτηση των πρώτων ιχνών κινηματογράφου. Σας φαίνεται περίεργο; Δεν είναι καθόλου! Μία νέα ανάγνωση των έργων ζωγραφικής και χαρακτικής των ανθρώπων των σπηλαίων αποκαλύπτει κίνηση των ζώων που απεικονίζονται στους τοίχους, θεμελιώδες βήμα προς το σινεμά των κινουμένων σχεδίων. 
Προς το τέλος της παλαιολιθικής εποχής, ένας απίστευτος μηχανισμός αναπαραγωγής των εικόνων κάνει την εμφάνισή του εκπλήσσοντας τους ειδικούς του κινηματογράφου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι άνθρωποι των σπηλαίων καταπιάνονταν ακόμη και με τη γραφική αφήγηση: έναν τρόπο να διηγούνται ιστορίες με εικόνες και ήχους όπως στο σινεμά, αλλά χωρίς να βάζουν το θεατή στην καρέκλα…Μία συναρπαστική έρευνα, στην καρδιά του πολιτιστικού DNA της ανθρωπότητας.

7. «Encardia, η πέτρα που χορεύει», σκηνοθεσία Άγγελος Κοβότσος, Ελλάδα 70΄.
Μία ομάδα μουσικών αναζητά μέσα από την καλλιτεχνική της πορεία και έκφραση, τρόπους διάσωσης της ταυτότητας ενός πολιτισμού. Δύο και τρεις φορές το χρόνο ο Βαγγέλης μαζί με τον Κώστα, την Αναστασία και τ’ άλλα μέλη της ομάδας Encardia επιστρέφουν στον τόπο που χτυπάει η καρδιά της μουσικής τους (Grecia Salentina). 
Με την γκρεκάνικη γλώσσα στο επίκεντρο, η κάμερα καταγράφει στιγμές μοναδικές, συναντήσεις της ομάδας με ντόπιους ποιητές και μουσικούς σε υπόγεια, ταβέρνες και πλατείες, στα πλαίσια της βιωματικής τους σχέσης με τον τόπο αλλά και της έρευνάς τους για την αναζήτηση πολύτιμου υλικού. Όλα αυτά μαζί με τις συναυλίες, τις βραδιές στα χωριά της Grecia Salentina, τις γιορτές και τον ξέφρενο ρυθμό της ταραντέλλας πίτσικα. 
Στη συνέχεια φέρνουν τα δώρα που τους έδωσε η γη του Σαλέντο και τα ελληνόφωνα χωριά για να τα προσφέρουν στους φανατικούς θαυμαστές τους.


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μάιος  2022
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<σήμερα >>