Πεζοπορία στην περιοχή Σφακας-Μόχλους

διεξαγωγή
Ημερ/νίες 15/12/2019 - 15/12/2019 08:00
Τοποθεσία Οδός Καραμανλή 24, Άγιος Νικόλαος
13/12/2019 11:17  -  1 προβολές σελίδας


afisaΤην Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει για πρώτη φορά κυκλική πεζοπορία στο φαράγγι του Τσιγκούνη. Πρόκειται για πανέμορφο, άγριο κι ανεξερεύνητο –για το Σύλλογό μας- φαράγγι ανάμεσα στα χωριά Σφάκα και Λάστρο Σητείας, που θυμίζει πολύ το γειτονικό φαράγγι του Κουδουμή.  Ονομάζεται έτσι λόγω της μικρής ποσότητας νερού που συγκρατεί.
Θα ξεκινήσουμε με τα αυτοκίνητά μας από τον Άγιο Νικόλαο κι αφού περάσουμε τη Λάστρο θα σταματήσουμε δεξιά στην εθνική οδό στην τελευταία στροφή πριν τη Σφάκα. Θα συνεχίσουμε με τα πόδια μέσα από το φαράγγι με την πυκνή βλάστηση από πικροδάφνες, συκιές στην αρχή  και πουρνάρια στη συνέχεια.
Σε 1-1,5 ώρα περπάτημα περίπου φτάνουμε στα πρώτα δύσβατα σημεία, όπου το νερό έχει σμιλέψει με το πέρασμά του απότομα φυσικά τοιχία, που θυμίζουν πίστες αναρρίχησης. Εδώ θα χρειαστεί πολλή προσοχή και βοήθεια από τους συνοδοιπόρους μας για το πέρασμά τους. Συνεχίζουμε μέσα σε πυκνή βλάστηση, ώσπου φτάνουμε στο πιο εντυπωσιακό μέρος του φαραγγιού: όπου το νερό έχει σμιλέψει εντυπωσιακά τοιχία ύψους 5 μέτρων περίπου, που ‘κλείνουν’ γύρω-γύρω ένα φυσικό ‘οικοδόμημα’, που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι δεν φτιάχτηκε από ανθρώπου χέρι.
Την πορεία μας συνοδεύουν όρνια. Στο φαράγγι αυτό εδρεύει ακόμα ένα από τα λίγα εναπομείναντα στην Κρήτη ζευγάρια γυπαετών –κοκαλάδων (είδος προς εξαφάνιση), γι’ αυτό και οι ντόπιοι το ονομάζουν το φαράγγι και ‘Κοκκαλιά’.
Στη συνέχεια η πορεία μας γίνεται όλο και πιο ανηφορική, ώσπου 3 ώρες μετά την έναρξη της πεζοπορίας βγαίνουμε επιτέλους από το φαράγγι και κατευθυνόμαστε στο οροπέδιο της Μονοκαράς, γεμάτο αγροικίες και οπωροφόρα δέντρα. Κατεβαίνοντας έχουμε ωραία θέα σε Μόχλος, Ψείρα και κόλπο Μιραμπέλου. Περνάμε από Ρούσα χωράφια με τα περίφημα πηγάδια-‘λίμνες’, όπως τα λένε οι ντόπιοι. Αργότερα από τον παλιό οικισμό ‘Κελλιά’ κ τέλος βρίσκουμε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και παίρνουμε το πλακόστρωτο παλιό μονοπάτι που σε μισή ώρα μας βγάζει στο χωρίο της Σφάκας.
ΠΡΟΣΟΧΗ:  Η πεζοπορία απευθύνεται σε πεπειραμένους και με καλή φυσική κατάσταση ορειβάτες. Η δυσκολία της οφείλεται κυρίως στα σημεία που θέλει προσεκτικό σκαρφάλωμα λόγω ολισθηρότητας των βράχων, αλλά και στο γεγονός ότι σε στενά περάσματα του φαραγγιού υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. Απαιτούνται μπατόν, αδιάβροχο, φαγητό και νερό για το δρόμο. 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 5-6 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: περίπου 9,5 χιλιόμετρα
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 598 μέτρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΑΡΧΗΓΟΣ: Μετζογιαννάκη Μαρία(τηλ.6973363701)
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (απαραίτητα ως το απόγευμα του Σαββάτου): Ευδαίμων Παναγιώτης (6979687576)
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου πραγματοποιεί κυκλική εκδρομή στην περιοχή Σφακας-Μόχλους. Ξεκινάμε από το χωριό της Σφάκας κατηφορίζοντας προς το Κάτω Πηγάϊ και ακολουθώντας παλιό μονοπάτι συναντάμε το θρυλικό τοξωτό γεφύρι. Συνεχίζουμε περνώντας το ρέμα (πια) του Τσιγκούνη και από αγροτικούς δρόμους διασχίζουμε τον κάμπο ανάμεσα σε Σφάκα-Λάστρο, ώσπου να συναντήσουμε τη ρεματιά που οδηγεί στο εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα. Κατόπιν συνεχίζουμε την πορεία μας βγαίνοντας στην παραλία Λούτρες, στην εκβολή του χειμάρρου με τα βυζαντινά λουτρά. Μπορούμε να κατευθυνθούμε στο Μόχλος για σύντομη στάση περνώντας από το όμορφο ύψωμα με το εκκλησάκι του Άγιου Πνεύματος. Στη συνέχεια επιστρέφουμε Σφάκα από αγροτικούς δρόμους. Η διαδρομή είναι κυκλική κι εύκολη. Με ωραία τοπία κι εναλλαγές εικόνων.


ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 8:00. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα. Παρακαλείσθε να δώσετε μικρό αντίτιμο 5€ στον οδηγό σε περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσετε το δικό σας όχημα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 4,5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 10 χιλιόμετρα

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1

ΑΡΧΗΓΟΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Μετζογιαννάκη Μαρία(τηλ.6973363701)

Μάρτιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<σήμερα >>